Liever de buurvrouw als Goeroe

  • Hyperlinks actueel?: Nee

Liever de buurvrouw als Goeroe

De dochter van een geestelijke vroeg hem eens waar hij toch de ideeën voor zijn preken vandaan haalde. "Van God", antwoordde hij. "Waarom zie ik je dan zo vaak woorden schrappen?" vroeg het meisje. Anthony de Mello (franciscaan)

Hoe komt het dat sommige mensen vinden dat hun spirituele kennis en ervaringen erg de moeite waard zijn voor anderen om te lezen en te horen? Is het omdat deze Goeroes meer weten en kunnen dan anderen, omdat ze ouder zijn, meer gelezen en gestudeerd hebben of al veel langer dan wij zogenaamd bewust leven? Zijn ze gewoon slimmer misschien, of hebben ze meer fantasie? Wat maakt dat deze mensen zoveel anderen aan zich kunnen binden door hun uitstraling en charisma, met hun theorieën en methodes, en dat ze keer op keer de zaal vol krijgen met mensen die onder de indruk zijn?
Wat maakt dat we de Goeroes en dominees zo veel belangrijker vinden dan onszelf en onze naasten, is niet elk mens een uniek wondertje? Weten we zo langzamerhand niet dat er geen verschil is tussen de zondaar en de wijze?
Zoals de Boeddhist Hui Neng zei: "Één verlichte gedachte en je bent een boeddha, één dwaze gedachte en je bent weer een alledaagse man of vrouw".
Helaas komt het nogal eens voor dat Goeroes misbruik maken van hun macht en mensen uitbuiten en gebruiken, ook al gebeurt dat heimelijk en hebben wij daar geen weet van. Komt het in feite niet door onze eigen onzekerheid dat we anderen dit gezag geven? Dat sommige mensen speciale magische krachten of kennis lijken te bezitten maakt ze nog niet belangrijker of beter dan onszelf, het maakt ze slechts gevaarlijker!

De hoge lama Reting Rimpoché was betrokken was bij Tibetaanse veldslagen waar vele monniken sneuvelden; De volgelingen van Amrit Desai konden gelukkig zijn leringen gebruiken om het verraad wat hij hen aandeed te verwerken; Krishnamurti die boeken schrijft over ware liefde en vervolgens een verhouding begint met (onder andere) de vrouw van zijn beste vriend; Mansukh Patel die boeken vol schrijft over vrede en geweldloosheid, maar door ex-leden van de Life Foundation wordt omschreven als tiran; Marcel Messing die graag mensen angstig en bezorgd maakt met zijn preken en waarschuwingen; Eckhart Tolle en Byron Katie die beroemd worden met hun eigen wonderbaarlijke ervaringen terwijl men zich kan afvragen of het geen verzonnen verhalen zijn, aangezien hun tips ons maar weinig helpen; Louise Hay en Jomanda die beweren dat je jezelf ziek kunt maken met- en genezen van kanker; Ghandi die aan het eind van zijn leven toegeeft dat hij het ware geweldloze verzet leerde van zijn vrouw, die van hem heel wat te verduren heeft gehad. Talloze andere Goeroes, dominees en organisaties die ongelofelijk goed zijn in het manipuleren, indoctrineren en uitbuiten van hun volgelingen, en dit al eeuwen en eeuwen lang.
Hoeveel kinderen zijn er wel niet seksueel misbruikt door paters en andere geestelijken, hoeveel mensen zijn er wel niet fysiek en mentaal mishandeld door hun spirituele leraren? Swami zus en zo, dominee huppeldepup, wie kunnen we allemaal nog verwachten, houdt het nooit op?

Al die Goeroes verdienen een goede boterham met hun boodschap, omdat wij ze blijven aanbidden. Soms zeggen ze geenszins een Goeroe te willen zijn voor anderen, maar ondertussen schrijven en verkopen ze lustig door en houden de ene na de andere lezing en bijeenkomst, en wij blijven maar kopen en komen.
Het is niet zo moeilijk om je boven anderen te stellen en te vertellen hoe men moet leven. Hoe weten wij hoe onze Goeroes hun naasten thuis behandelen, als ze überhaupt al intieme relaties durven aangaan?
Waar gaat het nu eigenlijk om in het leven, begint het niet allemaal bij onszelf en bij de interactie met onze medemensen, bij elke gedachte die we over onszelf en anderen hebben? Wat weten wij werkelijk van de gedachten en gedragingen van onze Goeroes? De waarheid is dat we geen idee hebben, we moeten het doen met hun mooie woorden en geschriften. De Goeroes zijn als filmsterren, ze verkondigen een boodschap van hoop en wonderschone liefde vanuit een nepwereld, ze zijn nepvoorbeelden van nepsuccesverhalen.

Laten we ons niets wijs laten maken, wij zijn net zo mooi, belangrijk, wijs, waardig, ervaren met het leven, bijzonder, talentvol, fantasierijk, liefdevol, geduldig, heilig, spiritueel als we willen zijn, en net zo de moeite waard als ieder ander! Laten we kijken naar de

  • Hits: 39