Moon sekte en extreem-rechts in en buiten Nederland

De Verenigingskerk (Engels: Unification Church; Hangul: 통일교) is een nieuwe religieuze beweging (NRB) gesticht door de Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Volgelingen worden ook wel moonies genoemd; dit wordt door hen echter als kwetsend ervaren. Informeel wordt vaak de term Moonsekte gebruikt om de organisatie te typeren.

Sun Myung Moon was eigenaar van enkele belangrijke nieuwsmedia in de Verenigde Staten: The Washington Times en het persbureau United Press International (UPI).
In de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw is de Verenigingskerk in Nederland sterk bekritiseerd vanwege de gebruikte bekeringsmethoden, met name vanwege vermeende ontmoediging van contacten met familie en vroegere vrienden bij nieuw geïnteresseerden. De openbaringen van Moon als aanvulling op de Bijbel, de suggesties van Moon dat hij de messias was en dat hij het werk van Jezus - die volgens Moon gefaald zou hebben - kwam afmaken, waren en zijn een doorn in het oog van velen.

Moon en zijn vrouw mochten twaalf jaar niet naar de Europese Unie reizen vanwege bedenkingen van de overheden. In 2007 zijn deze bezwaren door rechtbanken in onder andere Nederland en Duitsland ongegrond verklaard, en werden de inreisbeperkingen ingetrokken. Al in de jaren daarvoor, en ook daarna, zijn Moon en zijn vrouw in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Spanje, Duitsland en Engeland, op bezoek geweest.

In Japan was Moon niet welkom vanwege een veroordeling wegens fraude. De Verenigingskerk werd in 1976 door het Joods Wereldcongres beschuldigd van antisemitisme, een aantijging die de kerk ontkent. De zakelijke belangen van Moon en zijn invloed op politiek gaven ook aanleiding tot kritiek. In de Amerikaanse pers is de Verenigingskerk in de jaren 1970 sterk bekritiseerd, dit gaf zelfs aanleiding tot tot een nieuw begrip in de sociologie, te weten het gruwelverhaal.

Verenigingskerkleider Sun Myung Moon
Sun Myung Moon

Achtergrondinformatie

 • Nederlands extreem-rechts en de Verenigingskerk Moonies en Nieuwe Nationale Partij Moonsekte; KAFKA Moon-leidster in Nederland Moon beweging in de wereld en Vlaanderen Dubieuze financiële steun aan Universiteit van Utrecht: Ryoichi Sasakawa Vervolg: Ryoichi Sasakawa, Moon-sekte, en Utrecht Moonies; critical site Moonie money to George Bush Moonies: links; en hier Mun-Bewegung Vereinigungskirche ('Mun-Sekte'); Oostenrijk Mun; Site Schweiz Vereinigungskirche; kritisch Mun-Sekte; Deutsch Konrad Löw; Margret Chatwin Moonies; Spanish press Moon; español Chiesa Unificazione; Italiano

  Nederlands extreem-rechts en de Verenigingskerk

  Zit je lekker te eten in een restaurant, komt er een man aan je tafeltje met de vraag of je een plantje wilt kopen. Een korte blik is voldoende om te zien dat het cactussen betreft, niet zulke bijzondere en behoorlijk klein. Zou hij daarvan rond moeten komen of zou de opbrengst naar een goed doel gaan? De man blijkt cactussen te verkopen ten bate van de 'Verenigingskerk'.

  De laatste tijd wordt er weer wat vaker gecollecteerd voor deze club. De Verenigingskerk is de Nederlandse afdeling van de Unification Church, of ook wel 'de Moonsekte'. De Unification Church, opgericht in 1954, van de Koreaanse zakenman Sun Myung Moon (geboren in 1920) werd vooral bekend door een aantal massa-huwelijken, onder andere in New York en Seoul, waar Moon persoonlijk duizenden mensen aan elkaar koppelde en in de echt verbond. De huwelijkspartners, lid van de Unification Church, kenden elkaar van te voren meestal niet. Moon ziet zichzelf als een messias. Hij wil zowel economisch als politiek over deze wereld heersen, want alleen dan is de wereld klaar voor gods koninkrijk. Moon sprak daarom al in 1973 tot zijn volgelingen: 'Maar jullie gaan de wereld zowel in geestelijk als in stoffelijk opzicht redden. De hele wereld is in mijn hand en ik zal de wereld veroveren en onderwerpen'.

  De kern van Moon's politieke filosofie is het anti-communisme, want het communisme is voor Moon zo ongeveer de aardse belichaming van Satan. Moon zelf is geboren in Noord-Korea maar is opgegroeid in Zuid-Korea, vandaar. En natuurlijk is in de strijd tegen Satan veel geoorloofd, vandaar dat er op grote schaal wordt samengewerkt met nogal wat extreem-rechtse organisaties over heel de wereld, maar ook in Nederland. Zo schrijft Vrij Nederland (18 september 1993) dat de Nederlandse Centrum Democraten (CD) proberen overheidsgelden, bestemd voor Oost-Europa, in eigen kas te laten vloeien. Hiervoor werkt de CD samen met de Poolse sectie van de Professors World Academy, die nauw aan de Moonsekte is gelieerd.

  En er zijn nog een paar verbindingen tussen de CD en de Moonsekte: Wim Koetsier, in de jaren tachtig secretaris van de Verennigingskerk en hoofdredacteur van Doorbraak, het blad van de Moonsekte, is momenteel landelijk secretaris van de Centrum Democraten en eindredacteur van de partijbladen CD-Aktueel en CD-Info. Bovendien heeft hij een betaalde baan als fractie-medewerker van Hans Janmaat gekregen in ruil voor een gift van 20.000 gulden van de Verenigingskerk aan de CD (Elsevier, 10 maart 1990). Janmaat ontkende dit, maar verloor een kort geding hierover.

  Begin jaren zeventig liet de Verenigingskerk zich zelfs in de neo-nazi-hoek zien. Teddy Verheyen, de oprichter en toenmalig leider van de Verenigingskerk in Nederland, zat in het centraal comitee van de kersverse Nederlandse Volksunie (NVU). Hij vertegenwoordigde daar de Internationale Federatie voor Overwinning op het Communisme, een mantelorganisatie van de Moonsekte. Ook Frans Naerebout was aktief in de NVU en verbonden aan de Verenigingskerk. Hij schreef regelmatig in het blad Doorbraak en was ondertussen afdelingssecretaris van de Centrumpartij in Amsterdam. Naerebout is bovendien mede-oprichter van het Consortium de Levensboom, de organisatie van 'de zwarte weduwe', Florrie Rost van Tonningen-Heubel.

  Contacten tussen de Moonsekte en extreem-rechts zijn absoluut geen specifiek Nederlands verschijnsel. Zo heeft de Fransman Jean-Marie le Pen voor zijn Front National-verkiezingskampagne financiele en personele steun gekregen van de Moonsekte. Bovendien heeft het Moon-imperium een agent bij het Front National ingekocht. Hiermee zou 500.000 dollar gemoeid zijn. Deze Moon-handlanger, Gustav Pordéa, is voor het Front National in 1984 in het Europees Parlement gekozen. Nu zit Pierre Ceyrac voor het FN in het Europarlement, hij zat eerder (ook namens het FN) in de Franse Assemblée. Ceyrac is tevens de leider van de Unification Church in Frankrijk en hij was de voorzitter van CAUSA (Confederation of the Associations for the Unification of the Societies of the Americas), de politieke arm van de Moonsekte.

  De plaatsvervangend leider van de Moonsekte, Bo Hi Pak, was officier in het Zuidkoreaanse leger en agent bij de Zuidkoreaanse geheime dienst (KCIA). De geschiedenis van de Moonsekte is onlosmakelijk verbonden met de connecties die de regering van de Verenigde Staten heeft onderhouden met die van Zuid- Korea en met de activiteiten van Japanse (Tweede Wereld)oorlogsmisdadigers. In de zeventiger jaren brak 'Koreagate' uit, dat wil zeggen dat openbaar werd dat na de coup van Park Chung Hee in 1961 in Zuid-Korea, hij de Unification Church als een politiek middel inzette binnen de Verenigde Staten. KCIA-agenten werden betrapt op het infiltreren van Amerikaanse overheidsinstellingen. Om aan te geven welke politieke denkbeelden Bo Hi Pak er op na houdt is te vermelden dat hij een van de eersten was die de nieuwe machthebbers in Bolivia feliciteerde na de, door nazi Klaus Barbie geregisseerde, militaire staatsgreep. De leider en stichter van de Unification Church zelf, de stinkend rijke Sun Myung Moon, is één van de oprichters van de World Anti Communist Leage (WACL), een club die recentelijk nog in het nieuws geweest is vanwege het lidmaatschap van de moordenaars op Chris Hani in Zuid-Afrika. De WACL is een wereldwijde vergaarbak van (ex)-dictators, fascisten, CIA-agenten en andere radikale anti-communisten.

  Moon stopt ook een hoop geld in deze organisatie. Behalve door zaken (wapenindustrie, onroerend goed, visvloot) en grote grondbezittingen (onder andere theeplantages in Zuid-Korea) verdient Moon veel geld met behulp van zijn 'kerk'. Wereldwijd brachten de Moonies in 1981 naar schatting 800 miljoen dollar in het laatje voornamelijk door het bedelen van de sekteleden en de verkoop van allerhande goederen. Zo beheerst de Moonsekte een belangrijk deel van de wereldmarkt van ginseng (een of andere wonderwortel) met het merk 'il wha'. Dit is op zeer veel plaatsen, ook in Nederland, te koop bij drogisterijen. Dat de Moonies in Nederland onderandere cactussen verkopen is niet zo vreemd wanneer je weet dat ze in Friesland een cactus-kwekerij bezitten. Op het adres van de de plaatselijke afdeling van de Verenigingskerk aldaar, woont ene mevrouw E. van der Stok, sinds 1968 lid van de Verenigingskerk, die de kwekerij runt en handelt in Koreaanse vazen die als extra surprise heuze geesten zouden bevatten. De opbrengst van die cactussen en ginseng belandt dus rechtstreeks in de zakken van het Moon-imperium, indirect dus bij fascisten zoals Le Pen en Janmaat. Weet wat je koopt!

  gertjan van beijnum

  Dit artikel is eerder verschenen in nummer 26 (november 1993) van het maandblad Konfrontatie, dat van 1991 tot en met 1994 verscheen

Laatst bewerkt: 04 augustus 2021.