Alice Bailey, theosofe; New Age-voorloopster

Alice Ann Bailey
Wikipedia

Alice Ann Bailey, geboren als Alice La Trobe Bateman (16 juni 1880 – 15 december 1949), was een Brits schrijfster. Zij wordt door haar volgelingen gezien als de voortzetster van het werk van theosofe Helena Petrovna Blavatsky.

Haar volgelingen zien haar als kanaal van wat ze noemen de Hiërarchie van Meesters en in het bijzonder van Meester Djwhal Khul.Tussen 1919 en haar dood in 1949 schreef ze 24 boeken met esoterische inhoud, die vooral te maken hebben met de ontwikkeling van de ziel en dienstigheid aan de mensheid. Zij stelde zelf, dat de tekst van de meerderheid van deze boeken haar telepathisch gedicteerd was door Djwhal Khul.

Hiertoe stichtte ze een organisatie, de Lucis Trust, die in alle landen actief is en door de Verenigde Naties wordt erkend als niet-gouvernementele organisatie (NGO):In Nederland noemen de volgelingen zich Nieuwe Groep van Werelddienaren: www.ngwd.nl.

Kritiek op Blavatsky -en daarmee ook op Bailey- heeft vooral betrekking op het antisemitisme in hun geschriften. Zie bijvoorbeeld The Rainbow Swastika, van Hannah Newman: https://philologos.org/__eb-trs/: : Zie ook De Toverberg 005

Laatst bewerkt: 07 juli 2021.