Adi Da's Dawn Horse Communion

afbeelding van Adi Da
Adi Da

Ook bekend onder de namen: Franklin Jones / Ruchira Avatar Adi Da Samraj / Da Free John / Da Avabhasa / Da Love-Ananda / Bubba Free John / Heart-Master Da / Dau Loloma / Da Avadhoota / Da Kalki / Da Avatar.

Adi Da Samraj organiseert zijn volgelingen in: Dawn Horse Communion / Adi Da Church / Adidam / Laughing Man Institute

Adi Da Samraj, geboren in 1939 als Franklin Jones, was de spiritueel leider van de neohindoeïstische groepering Adidam. Zijn volgelingen beschouwen hem als avatara, de verpersoonlijking van het Goddelijke in de wereld. Franklin Jones studeerde filosofie en literatuurwetenschap in de VS. Hij stierf in 2008.
 
 Adi Da Samraj begon zijn loopbaan als goeroe met de naam Da Free John. Sinds 1968 was hij enige tijd in de leer bij de Indiër Swami Muktananda, in 1970 trok Franklin Jones samen met zijn vrouw zelfs in bij deze swami. Jones verliet India nadat aan hem Maria, de moeder van Jezus, was verschenen, die hem opdroeg om een pelgrimstocht te ondernemen naar heiligdommen in Israël en Europa. Tijdens die reis verkreeg Jones het "volledige inzicht"  en hij beschouwde zich sindsdien als een god-mens.
Enige jaren woonde hij met volgelingen in Californië, later verhuisde hij naar de Fiji's waar hij ook stierf. Zijn graf wordt er door een commune van "devoten" vereerd en verzorgd. De gemeenschap van volgelingen heet Adidam. Naast "gewone" volgelingen kent de groepering ook gevorderde aanhangers, die worden opgenomen in de Ruchira-Sannyasin-Orde.
 
De leer van Adi Da Samraj komt vaker voor bij charismatische leidersfiguren die zich goeroe gaan noemen en zich baseren op -een vorm van- het hindoeisme. De heilige geschriften van die religie, de Veda's, zouden reeds de informatie bevatten die de westerse wetenschap pas door de geschiedenis heen heeft ontdekt. Ook bij Adi Da Samraj vinden we een mix van natuurwetenschappelijke ontwikkelingen in een religieuze visie, waarbij de moderne wetenschap dan als bewijs wordt gebruikt voor religieuze uitspraken.
 
Critici wijzen er op dat Jones lid van de Scientology Kerk is geweest, en dat hij tot tweemaal toe een proces aan de broek heeft gekregen wegens fraude, vrijheidsberoving en het opzettelijk toebrengen van emotionele schade.

Achtergrondinformatie

Laatst bewerkt: 06 januari 2022.